---

---
  • Brakel
  • Aalst
  • Poederoijen
  • Zuilichem

aalsteeHet dorp Brakel ligt aan de Waal, evenals de plaatsen Zaltbommel, Gameren en Zuilichem op de jongste stroomrug in de Bomme­lerwaard, de Gamerense stroomrug, het verlengde van een grote stroomgordel in de Tielerwaard, die daar vanaf Est naar Waar­denburg loopt. Op grond van Romeinse vindplaatsen langs de stroomgordel is het waarschijnlijk dat de bedding in de tweede eeuw nog water voerde.

aalsteeAalst wordt in de negende eeuw Halosta genoemd. Volgens een akte uit het jaar 814/815 schenkt een zekere Baldericus, een Frank, enige stukken grond uit Halosta aan het Benedictijner klooster Lauris­heim bij Mainz. De naam van een cafetaria in Aalst herinnert nog aan de oude benaming. Later leest men Aloste (983) en Aelst(1133). Het Belgische plaatsje Aalst heet in het Frans nog steeds "Alost".

Lees meer over Aalst

aalstee Pas in 815 wordt melding gemaakt van een landgoed met hoeve in "Podarwic", zoals de latijnse naam staat in een schenkingsakte van Balderic aan de abdij van Lorsch. De uitgang "wic" is niet vreemd, deze komt in onze regio vaker voor: Kerkwijk, Rijswijk, plaatsnamen die duiden op een uitwijkmogelijkheid in geval van watersnood. Later, in de eerste helft van de dertiende eeuw, lezen we over Puderoygen in de beschrijving van de abdij van Berne. Een ooi is een laag gelegen stuk land langs de rivier. Poeder zou kunnen slaan op de zandige grond langs de rivier.

Lees meer over Poederoijen

aalsteeIn 1143 komt de naam Zuilichem voor als Solekeim, later, in 1196 als Sulenchem. Het achtervoegsel –chem of –keim is afgeleid van het woord heem, Zuilichem zou dan de woonplaats geweest moeten zijn van een zekere persoon of stam Sole, of Sulen. Uit bodemonderzoek is vast komen te staan dat Zuilicehm reeds in de negende eeuw bewoond was.

Lees meer over Zuilichem

next
prev
A+ A A-

Welkom

op de site van de historische werkgroep stichting "De Vier Heerlijkheden"

overblijDe Vier Heerlijkheden geeft u historische informatie over de vier dorpen Aalst, Brakel, Poederoijen en Zuilichem. De Stichting bezit een grote collectie foto's waarvan een klein deel ook op de site te zien zijn. Verder krijgt u informatie over de stichting en de verschillende activiteiten, aanwinsten en uitgaven. Verhalen vindt u onder de knop "DE 4 DORPEN" bovenin de pagina.


Bestellingen van boeken, foto's en/of brochures kunnen geplaatst worden via het e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mocht u een foto van de website willen gebruiken voor publicatie, dan graag met bronvermelding. We stellen het op prijs als u de Stichting hiervan in kennis stelt.


Elke laatste vrijdagavond van de maand (behalve juli, augustus en december) van 19.00 - 22.00 uur kunt u ons bezoeken in het Koetsiershuis naast Huis Brakel, Dwarssteeg 4. Men kan dan foto's inzien en eventueel nabestellingen doen. Ook kan men gebruik maken van de bibliotheek en de verzameling textiel en oude voorwerpen bekijken. VAN HARTE WELKOM !!

 

© Stichting de Vier Heerlijkheden | Realisatie: @Lucinde
Wij gebruiken cookies om onze site optimaal te laten werken.