---

---
A+ A A-

Doelstelling

De Stichting "De Vier Heerlijkheden" is op 12 juli 1990 opgericht met als doel: het interesseren van de lokale bevolking voor de historie van de vier kerkdorpen van de voormalige gemeente Brakel: Brakel, Aalst, Poederoijen en Zuilichem. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door middel van activiteiten zoals het organiseren van tentoonstellingen, het verrichten van historisch-, archief- en archeologisch onderzoek en het publiceren van resultaten van de onderzoeken.

Laatst bijgewerkt op donderdag 10 januari 2013 21:03

Hits: 489

Ontstaan van de Stichting

Het eerste teken van hun bestaan bestond uit het organiseren van een tentoonstelling in maart 1987 over gebruiksvoorwerpen onder de naam: "Brakel 1887". Toen al was er veel aandacht voor fotomateriaal. De interesse van de werkgroep, richtte zich vervolgens op de archeologie. Gesterkt en gesteund door de leden van de werkgroep Loevestein werd in maart 1990 een tentoonstelling gehouden onder de naam: "Tot in de bodem uitgezocht"

Deze tentoonstellingen trokken veelbelangstelling. Toen achtte de werkgroep de tijd rijp om een stichting op te richten. Tijdens een werkgroepvergadering op 26 juni van dat jaar werd unaniem besloten om met enkele leden naar de notaris te gaan. Op 12 juli 1990 werd de acte bij de notaris Meuleman in Zaltbommel gepasseerd.

Daarna volgden nog vele tentoonstellingen (zie elders op de site) en activiteiten van de Stichting.

Laatst bijgewerkt op dinsdag 05 februari 2013 18:21

Hits: 395

Activiteiten

Inmiddels heeft de Stichting een verzameling oude gebruiksvoorwerpen en textiel in beheer. Deze verzameling breidt zich nog steeds uit. Na enkele jaren gebruik te hebben gemaakt van ruimte in Huis Brakel beschikt de werkgroep sinds de zomer van 2004 over het voormalige Koetsiershuis naast Huis Brakel. Als laatste woonde hier het beheerdersechtpaar van Huis Brakel, jaap en Nel Groot. Op dinsdag 7 september 2004 opende burgemeester Van de Bosch het Koetsiershuis. In het Koetsiershuis is ruimte om bezoekers te ontvangen. Men kan daar de fotoverzameling bekijken. Wekelijks worden foto's aangeboden door bewoners uit de vier dorpen. De foto's worden gedigitaliseerd en een afdruk komt dan in de fotoverzameling. De Stichting beheert ook een bibliotheek. Alles wat uitgegeven wordt en betrekking heeft op de Bommelerwaard wordt door de Stichting verzameld. De bibliotheek bevindt zich op de begane grond. De voorkamer is ingericht als "stijlkamer" met zoveel mogelijk spulletjes van halverwege de vorige eeuw. Op de eerste verdieping is een textielkamer ingericht waar men de verzameling oude kleding kan bewonderen. Op deze verdieping is ook de verzameling oude gebruiksvoorwerpen en gereedschappen ondergebracht en is de werkkamer voor de werkgroepleden. Hier worden ook de archiefstukken bewaard. Waardevolle stukken die de Stichting in bezit krijgt, worden overgedragen aan het streekarchief in Zaltbommel.

De tentoonstellingen die de Stichting organieert trekt altijd veel belangstelling. In de vier dorpen Brakel Aalst Poederoijen en Zuilichem zijn al diverse tentoonstellingen gehouden. Ter gelegenheid van een tentoonstelling wordt dan een boekje uitgegeven met historische informatie over het dorp.

Geregeld wordt een beroep gedaan op de Stichting om  hun fotoverzameling in te mogen zien. Enkele werkgroepleden gaan dan met de verzameling naar bijvoorbeeld een bejaardenvereniging of vrouwenvereniging waar dan de fotomappen ingezien kunnen worden.

Laatst bijgewerkt op vrijdag 28 maart 2014 09:33

Hits: 468

Donateurs

Om donateur te worden van de Stichting, kunt u zich wenden tot het secretariaat, postadres: Dwarssteeg 4 5306 BC Brakel, tel 0418-672817,  U kunt ook mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  In de maand juni sturen wij de donateurs een verzoek voor een vrijwillige bijdrage die dan overgmaakt kan worden op de bankrekening van de Stichting. Tweemaal per jaar ontvangen de donateurs het mededelingenblad met interessante artikelen over de historie van de vier dorpen. Ook bij tentoonstellingen of andere activiteiten ontvangen de donateurs een persoonlijke uitnodiging.

Afmelden kan per mail, telefonisch of schriftelijk op het postadres.

Het bankrekeningnummer is:  NL55RABO0310327091   t.n.v. De Vier Heerlijkheden Brakel

Laatst bijgewerkt op woensdag 23 mei 2018 20:09

Hits: 406

© Stichting de Vier Heerlijkheden | Realisatie: @Lucinde
Wij gebruiken cookies om onze site optimaal te laten werken.