omd4hh2023Elke tweede zaterdag van september is de landelijke Open Monumentendag. Vanuit de Stichting De Vier Heerlijkheden zit een vertegenwoordiger in de open monumentencommissie van de gemeente Zaltbommel. Deze commissie organiseert jaarlijks naar aanleiding van het landelijk thema de open monumentendag in de gemeente Zaltbommel en Maasdriel.

Op 9 september 2023 was er behalve de beide molens in Zuuilichem achter Huis Brakel een tentoonstelling ingericht met informatie over de boerenwagens in de Bommelerwaard. Koos Tromp gaf hier tekst en uitleg over. Ook de oude Moestuin was weer te bezichtigen.

Op zaterdag 10 september 2022 was het Koetsiershuis in Brakel open voor publiek. Hier konden de plannen bekeken worden van de verbouwing van Huis Brakel, welke in het najaar aanvangt. Er komt een nieuwe ingang. Aan de hand van een fraaie animatie kreeg men een indruk van de nieuwe entree. In de voorkamer van het Koetsiershuis was een bescheiden tentoonstelling ingericht met foto's over de familie Van Dam die destijds in Huis Brakel en op het Spijker woonde.

In de kerk van Brakel op het marktplein was een videopresentatie van 15 minuten te bekijken over de bijzondere glas-in-loodramen in het koor.

Het Spijker was ook open. Met behulp van verschillende gidsen lieten de eigenaars van dit historische pand  de onlangs geplaatste glas-in-loodramen op de eerste verdieping zien. In de benedenzaal van het Spijker draaide er elk kwartier een fim over de ramen, waarna de groep  op de eerste verdieping o.l.v. een gids de ramen konden bewonderen. Er waren deze dag ongeveer 400 gasten.

Ook de watermolen en de korenmolen in Zuilichem waren opengesteld.

Het verhaal over de ramen in het koor van de kerk is te zien in een filmpje van 15 minuten (klik voor het filmpje)

Het verhaal van de glas-in-loodramen in het Spijker is te zien in een filmpje van 15 minuten  (klik voor het filmpje)

 

batterij

Tijdens de open monumentendag in 2021 was in Brakel het koetsiershuis open. Het Spijker was alleen vanaf de tuin binnen het hek te bekijken, er kwam veel publiek op af. (foto Ton Smits)  De boerderij aan de Flegelstraat 1 was ook opengesteld. De korenmolen ontving ook weer gasten.

Adri Timmerman maakte een filmpje  van deze dag.

Informatie over de landelijke OMD valt te lezen op de website van de open monumentendag.

 Het thema van de open monumentendag 2014 was Vervoer.

Op zaterdag 14 september 2013 was er in de kantine van Camping de Rietschoof in Aalst een tentoonstelling ingericht onder de titel "Steenrijk". De steenfabriekeigenaar Peter van Driel had o.a als hobby het fokken van Engelse volbloedpaarden. Hij bouwde bij zijn bungalo op het terrein van de steenfabriek ook de stallen voor de stoeterij. Op de tentoonstelling kon materiaal uit die tijd bekeken worden. Tegelijkertijd kon iedereen zien dat de gebouwen van de stoeterij, rondom het plein bij de kantine van de camping, bewaard zijn gebleven. De tentoonstelling werd zeer goed bezocht.

 In het jaar 2005 waren de meeste kerken in de Bommelerwaard open. Er is toen een fraai fotoboekje uitgegeven door de openmonumentencommissie met afbeeldingen van alle kerken in de Bommelerwaard. Het eerste exemplaar van dit boekje werd toen uitgereikt in de in de Gasthuiskapel in Zaltbommel.

Het jaar 2006 stond in het teken van de veerhuizen. In het Veerhuis in Brakel is door De Vier Heerlijkheden een tentoonstelling ingericht.

Het jaar 2003 was het Jaar van de Boerderij. De boerderij aan de Flegelstraat was die dag opengesteld voor publiek. Daar werd het eerste exemplaar van het boek over de boerderij uitgereikt aan burgemeester Pereboom. Frank Ruiter schreef dit boek samen met Viola van Vossen getiteld: Huijs en Hof aan de Flegelstraat. Ook de boerderij van de familie Van den Bogerd aan de Meidijk in Zuilichem en van Jan Willem Brienen aan de Maasijk in Poederoijen.

In 2002 was op Open Monumentendag een bescheiden tentoonstelling in het dorpshuis Den Ham in Zuilichem ingericht.