In Aalst werd begin jaren zeventig het initiatief genomen om een peuterspeelzaal op te richten. Hannie van Wijk-Ermstrang had gehoord dat er in Gorinchem eentje opgericht was, ze liet er geen gras over groeien en ging direct aan de slag om ook een peuterspeelzaal in Aalst te realiseren. In die tijd was er nog geen opleiding voor dit werk, wel was een EHBO-diploma vereist. Hannie benaderde de kleuterleidsters Jettie Broekman–van de Broeke, Jettie was enthousiast, vooral omdat ze zelf ook een dochter van drie had.

foto01

Start

Er is heel wat afgeknutseld om de peuters in de eerste peuterspeelzaal in Aalst te vermaken. Van sinaasappel- kistjes werd een wiegje gemaakt, van de Gemeente kreeg men tafeltjes en stoeltjes, er werd een houten vrachtwagen in elkaar geknutseld en van de bewoners uit het dorp kregen ze een houten hobbelpaard en een glijbaan. De start was op 15 mei 1973 in het oude dorpshuis. Ina Lakké verzon de naam Olleke Bolleke en na de zomer was de peuterspeelzaal een feit en begon het nieuwe jaar met vijftien kinderen.

Bestuur en doelstelling

Er was inmiddels een bestuur gevormd, de voorzitter was Gerard Broekman, secretaresse Jacobien Boskeljon, penningmeester Nel Groen-Janson en verder zaten er in het bestuur dokter Bosman, Gerrie Verboon, Ina Lakké-de Dood, Sjanie van Hemert-van Veen, Alie van der Stelt, Marga Pronk en Gerard Heistee. Er waren al crèches waar kinderen opgevangen werden, maar het doel van een peuterspeelzaal was breder, je moest de kleuters ook sociale vaardigheden aanleren. In samenwerking met de universiteit van Utrecht werd een opleiding voor peuterleidster opgezet, waardoor er vanaf 1976 ook diverse stagiaires in Aalst opgeleid werden. Aalst stond in die tijd model voor de rest van de Bommelerwaard. Ook in Brakel ontstond in die tijd een peuterspeelzaal met leidster Aria Immerzeel.

Financiën en publiciteit

Om geld te sparen voor aankoop van materialen werd door Nel Groen en Gerrie Verboon een kledingbeurs opgericht. Hannie verzon de naam “De Boemerang”. Later kwam er een fancy fair om geld in te zamelen voor de activiteiten van de peuterspeelzaal. Ook werden er perkplantjes verkocht en deed men mee aan de grote clubactie waarvan de opbrengst van de loten voor een deel ten goede kwam aan de peuterspeelzaal. in 1977 werd een eigen krant uitgegeven met de naam “Peutergeleuter”, de krant voert inmiddels de naam “Bolleboos” .

Verhuizingen

Aan het eind van de dag moest er wel steeds opgeruimd worden omdat de zaal in het dorpshuis aan de Maasdijk voor meerder doeleinden werd gebruikt, In 1981 kreeg men een eigen ruimte in het houten gebouwtje van de voormalige openbare kleuterschool aan de E.P. van Ooijenstraat. Op dat moment waren er 136 leden en gemiddeld 36 kinderen op de PSZ. Medeoprichtster Jettie werkte tot 1982 op de peuterspeelzaal. In 1983 verhuisde men naar de voormalige Christelijke kleuterschool, er werd flink verbouwd. Hannie vierde in dit gebouw haar tienjarig jubileum. In 1984 was er een sterke terugloop van kinderen, leidster Annie Klip kreeg ontslag omdat er nog maar 8 kinderen op de peuterspeelzaal zaten, toch kon men enige tijd later weer starten met een nieuwe groep. In 1985 verhuisde men met 15 peuters naar de oude Christelijke school in de Dorpsstraat. In 1989 verhuisde men naar een noodlokaal uit in de Julianastraat om uiteindelijk in De Emmahof terecht te komen. Hannie heeft in de twintig jaar dat ze daar werkte (tot 8 april 1993) zes verhuizingen meegemaakt.

 Activiteiten

De overgang van de pfoto02euterspeelzaal naar de toenmalige kleuterschool moest soepel verlopen, daarom ging men met vierjarigen af en toe een uurtje naar de openbare of christelijke kleuterschool om alvast te wennen. Er werd wat afgeknutseld met diverse hulpmoeders, maar men ging ook bezoek bij een boerderij en met de kinderen de natuur in. Men deed mee met de Kinderboekenweek, organiseerden boswandelingen in het Brakelse bos, uitjes naar de speeltuin in Nederhemert en de naar de brandweer in Brakel. Men organiseerde een opa & omadag, knutselden rond het sinterklaasfeest en regelden speelochtenden met de kleuters van de basisscholen in de sporthal.

Viering

In 2014 werd gevierd dat de peuterspeelzaal Olleke Bolleke 40 jaar bestond met een receptie in De Emmahof, met veel foto’s en collage werd teruggekeken naar de afgelopen periode.

De naam is veranderd in “Peuteropvang Olleke Bolleke” en is nu een onderdeel van KANTEEL Kinderopvang uit Rosmalen.

Bronnen: 
* Bolleboos  10e jaargang nr 21 december 2013.
* Het Kontakt 19 februari 2014.
* Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Aalst 1973 – 1993, Hannie van Wijk-Ermstrang.