Een foto uit 1924. Links zien we de woning van G. Koolhaas en de bakkerij van D. Bauman. Rechts met het platte dak het winkeltje van A. Schreuders, daarnaast met het hoge schuine dak was het bekende café "De Pauw". Vroeger werd de gevel gesierd met een uithangbord met daarop een pauw geschilderd. In 1920 kocht Arie Sterk uit Dalem het pand van caféhouder Blom. Aan de dijkkant waren twee ruimtes. Het linker gedeelte werd gebruikt door de gemeenteraad, het rechter gedeelte was woonhuis van de familie Sterk, Het achterste gedeelte van het huis was café. Hier vonden ook verpachtingen en verkopingen plaats.

4hhafb107Het verpachten van het land gebeurde meestal tussen januari en maart. Ook was er handel, "de rijzende hoop" handelde o.a. in ondergoed en andere textielwaren, op gezette tijden werd het textiel op rekken uitgestald en aan het eind van de dag werd de handel weer ingepakt. Tevens vond er geregeld een bazaar plaats. Het was de enige openbare gelegenheid in Aalst, tegenwoordig heeft elke dorp een dorpshuis, vroeger vonden openbare gelegenheden vaak plaats in café 's zoals in café "De Pauw". In de winter, als de Drielse wetering helemaal bevroren was, kwamen de schaatsers zelfs uit Bruchem in het café een borreltje halen. De schaatsers werden toen niet gehinderd door bruggen en konden zonder te klunen in één ruk door naar Aalst. Ooit bezocht koningin Wilhelmina het cafe, zij werd toen verwelkomd door Gijsbert Vernooy van het oranjecomite, hij verwelkomde haar met de woorden: "Hare Majesman". Alie Vernooij-Sterk weet zich nog verschillende dingen te herinneren uit die tijd. In 1937, het trouwjaar van prinsen Juliana en prins Bernhard, werd de trouwerij nagespeeld. De dochter van Opstelten was Juliana, Lies Dufourné was de prins. Op een dag kwam er een jong stelletje in hun dagelijkse kloffie bij het "gemeentehuis", de fietsen werden tegen de lindeboom geplaatst, een paar getuigen werden van de straat geplukt en er kon getrouwd worden. Ook weet Alie zich te herinneren dat er in huis in een la van een kast een tekening van het wapen lag, bestaande uit drie leeuwenkoppen.

Naast het huis was een open plek, de klosbaan genaamd. Op die plek werden op een bord de afkondigingen van de gemeente gehangen. Af en toe was er ook een optreden van een artiest met een beertje. Dat was een groot vermaak voor de hardwerkende bevolking, ook de kinderen, die vaak na schooltijd hun handen uit de mouwen moesten steken om het bedrijf van vader draaiend te houden, waren, als er wat te beleven viel in het dorp, vaak van de partij. ook de kermis werd op de Klosbaan gehouden, aan de andere kant van de dijk stond de zweefmolen. Arie Sterk had behalve de inkomsten van het café, en de huur van de gemeente ook nog een landbouwbedrijfje met wat melkvee. Helaas werd in 1945 het huis bij een bombardement vernield, bij de familie Sterk hing de was buiten, die zat vol met granaatscherven, van mevrouw A. Schreuders is nooit meer iets teruggevonden. Daarnaast vielen er nog vier gewonden. Op de plaats van het huis is rond 1950 een nieuwe woning gebouwd. A. Sterk had daar later een loonbedrijf.