Brakel, een dorp, aan de dijk langs de Waal, een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De dijk vormde een belangrijke toegangsweg tot het dorp, een lint met huizen waar met handel en nijverheid letterlijk en figuurlijk het hoofd boven water werd gehouden
Een mooi dorpsbeeld, totdat de dijkverzwaring kwam in de jaren zeventig en het beeld van Brakel drastisch veranderde. Buitendijks werden alle huizen gesloopt, er moesten 140 woningen verdwijnen. Dit stuitte op veel kritiek, maar helaas konden de plannen niet worden tegengehouden. Na de ervaringen van de Brakelse dijk- verzwaring werd dit in de andere dorpen langs de Waal gelukkig anders aangepakt.
De Brakelse dijk van boveneind tot benedeneind vertelt een geschiedenis, een geschiedenis met bijzondere verhalen. Daarom is het initiatief genomen om deze geschiedenis levend te houden.
Tijdens een vergadering van de Dorpsraad van Brakel op 27 november 2018 presenteerden twee leden van de Historische werkgroep Stichting De Vier Heerlijkheden een plan om op de dijk, bij de plaats waar vroeger de Ronduit stond, een informatiepaneel te plaatsen over de historie van dit gebouw. De Dorpsraad pakte dit plan breder op en formeerde een werkgroep bestaande uit drie leden van de dorpsraad: Hans van Rangelrooij, Anton Pelle en Caroline Kooijman en twee leden van De Vier Heerlijkheden: Ars Kuijntjes en Ap de With. Er werd bij de gemeente subsidie aangevraagd. Nicole Herius speelde hierin als dorpscoördinator vanuit de gemeente Zaltbommel een grote rol. Metaalindustrie Van der Zalm maakte de voeten van cortes staal en sneed hierin het oude wapen van Brakel. Aannemersbedrijf Van der Zalm maakte de betonnen voeten. Corne van der Zalm plaatste het geheel nadat het Waterschap hiervoor toestemming had gegeven. Rianne van Daalen van Axzent Reclame ontwierp de lay-out van de borden en de werkgroep ging aan de slag om de borden met tekst en foto's in te vullen. Binnen een jaar was het plan gerealiseerd en is een prachtige project tot stand gekomen. Bij tien plekken langs de dijk werd een paneel geplaatst met daarop de geschiedenis afgebeeld van de oude dijk. Daarnaast bevatten de borden een QR-code, die verwijst naar meer informatie op de website van De Vier Heerlijkheden. De zuilen vormen een fraai geschiedenislint vanaf het eind van de Liesveldsesteeg tot aan de Nieuwendijk in het Munnikenland. De serie borden dragen de naam : VAN BOVENEIND TOT BENEDENEIND. Een dijk van tijd.
De officiële opening van deze bijzondere geschiedeniszuilen vond plaats op zaterdag 2 november 2019 om 13:00 uur, boven aan de Terpstoep. Na een toespraak van Hans van Rangelrooij namens de Dorpsraad van Brakel vond de officiële onthulling plaats door burgemeester Van Maaren, hij werd hierbij geassisteerd door enkele aanwezige kinderen. Gerrit Ermstrang bedankte de projectgroep en liet een bloemetje overhandigen. Aansluitend was iedereen welkom in De Terp. Hier werden deze middag, alle te plaatsen borden tentoongesteld. De borden zijn een week later op de stalen voeten geplaatst. Op vrijdag 8 november zaten de tien panelen allen op hun plaats.
Heeft u een leuke foto gemaakt bij een van de tien borden? stuur hem op naar
Een kort filmpje (klik voor het filmpje) over de dijk van toen en nu ter hoogte van de Kommerstraat.