De kolen die Jan van der Ven verhandelde werden met wagons van de Nederlandse spoorwegen in Zaltbommel en Raamsdonksveer aangevoerd, daar werden ze met de hand overgeladen op vrachtwagens van Jan Bok of van weduwe van de Werken uit Aalst. Er was haast bij geboden, want de wagon kon niet lang op het station blijven, het kostte namelijk geld als de klus niet binnen een bepaalde tijd geklaard was. Thuis werden de kolen weer los opgeslagen en later voor de klanten in zakken geschept. De kolenboer ging door de weeks net als een kruidenier de boer op om de bestellingen van de klanten op te nemen. Gedurende de zomermaanden werden de bestellingen dan bij de grote klanten al afgeleverd, dat ging dan om vrachten van 15, 20 of 30 mud. Tijdens de wintermaanden werden de jute zakken bij de kleine klanten, die een half of een heel mud bestelden, op vrijdag en zaterdag uitgevent. Er werd ook geregeld loonwerk gedaan, om een vracht hooi bij Loevestein in de Gantelwaard te halen was men al een halve dag in de weer. Ook voor de polder werd vaak werk verricht. Tijdens de restauraties bij Loevestein werd puin weggereden waarmee de weg in de polder Munnikenland verhard werd. Ook werd vaak grind uitgereden. Het grind werd per schip aangevoerd en gelost op de loswal nabij het poldergemaal in het Munnikenland. Jan was een echte paardenliefhebber en af en toe werd er ook nog in gehandeld. Toch werd in 1953 een tractor aangeschaft, een Algaier, van het type Porsche. Van Vliert uit Buurmalsen mocht de tractor leveren. Deze tractor heeft later ook nog enkele jaren dienst gedaan als knutselobject op de landbouwschool in Andel, maar inmiddels heeft het oude exemplaar een plek gevonden op het terrein van aannemersbedrijf Van der Ven in Brakel, wachtend op restauratie. Zoon Gerrit heeft het oude exemplaar van de ondergang behoed.

4hhafb106

 

  

Jan de Kolenboer uit Poederoijen met op de bok zijn zoon Mari en geheel links Cor de Gier. Ze staan voor het huis van Gerrit de Post op de Maasdijk.

 

 

Jan werd in 1907 in Poederoijen geboren. Zijn ouders Johannes van der Ven en Johanna Josina Hasselman waren echte Poederoijers. Ze woonden eerst in het Vissershuisje aan de Maasdijk en naderhand naast de oude school op nummer 29. Jan trouwde met Lena van de Werken uit Aalst. In 1933 werd het huis onder aan de Maasdijk gebouwd, het lag toen nog aan een eenvoudig grindpad, momenteel is dat de Karel van Gelreweg. Het stuk grond "De Boterpot" werd voor ƒ600 gekocht, het huisje wat daarop gebouwd werd kostte toen ƒ1800,--. Ze kregen 13 kinderen waarvan er twee al vroeg overleden. Nog op hoge leeftijd was Jan actief bezig, echter op 86 jarige leeftijd verongelukte hij op de kruising Burgemeester Posweg / Heemstraweg bij Brakel.janvanderven

 

 

 

                                                                                                        Jan van der Ven met Hans