steenfabriekIn de Zuilichemse fotoverzameling van de historische werkgroep bevinden zich maar enkele foto's van de steenfabriek. We weten dat de heer Kegelaar van deze fabriek de directeur was en dat de Duitsers in de oorlog de fabriek hebben laten springen. Na de oorlog werd voor de Gamerense steenfabriek nog klei van het terrein gehaald en hebben de gebroeders Maas hier hun boerderij gehad. Toen de familie naar Groningen verhuisde werd er boelhuis gehouden, waarna Van Oord de eigenaar werd van het terrein. 

 

 4hhafb142De foto is genomen rond 1930. Het werk werd hiervoor stilgelegd en de steenvormen bleven even op de wagen liggen. We zien hier Maarten Lobregt, Gerrit van de Bogerd, Cor Lobregt, daarnaast twee neven uit Brakel, Jiel van Kooi G.zn en Jiel van Kooy H.zn. Kees van der Linden, Egbert van Loopik, de man op het paard is ons niet bekend. Daarnaast Peer van Herp, Dirk Verzeijl, Egbert Verhoeks, Hen Westerlaken, Aart Grandia, Teunis van Dalen en de steen- fabrieksbaas Hermen Lobregt.

   

4hhafb205Een groep fabrieksarbeiders met enkele vrouwen en kinderen voor een houten keet. Op de deur herkennen we het woord "bureel". Waarschijnlijk was dit het kantoorgebouwtje van de fabriek. Links zit een muzikant met een trekharmonica. De mannen vooraan lezen samen uit "de arbeid".

 

  

  

steenfab01

Arbeiders op de steenfabriek De Ruijterwaard in Zuilichem in de dertiger jaren van de vorige eeuw, tweede van links: Gerrit Verzeijl, vierde van links: Willem Alberts, rechts naast het paard Leen Schriever, vierde van rechts: Jan Verbeek, geheel rechts: Dirk Jan van Herp.