---

---
  • Brakel
  • Aalst
  • Poederoijen
  • Zuilichem

aalsteeHet dorp Brakel ligt aan de Waal, evenals de plaatsen Zaltbommel, Gameren en Zuilichem op de jongste stroomrug in de Bomme­lerwaard, de Gamerense stroomrug, het verlengde van een grote stroomgordel in de Tielerwaard, die daar vanaf Est naar Waar­denburg loopt. Op grond van Romeinse vindplaatsen langs de stroomgordel is het waarschijnlijk dat de bedding in de tweede eeuw nog water voerde.

aalsteeAalst wordt in de negende eeuw Halosta genoemd. Volgens een akte uit het jaar 814/815 schenkt een zekere Baldericus, een Frank, enige stukken grond uit Halosta aan het Benedictijner klooster Lauris­heim bij Mainz. De naam van een cafetaria in Aalst herinnert nog aan de oude benaming. Later leest men Aloste (983) en Aelst(1133). Het Belgische plaatsje Aalst heet in het Frans nog steeds "Alost".

Lees meer over Aalst

aalstee Pas in 815 wordt melding gemaakt van een landgoed met hoeve in "Podarwic", zoals de latijnse naam staat in een schenkingsakte van Balderic aan de abdij van Lorsch. De uitgang "wic" is niet vreemd, deze komt in onze regio vaker voor: Kerkwijk, Rijswijk, plaatsnamen die duiden op een uitwijkmogelijkheid in geval van watersnood. Later, in de eerste helft van de dertiende eeuw, lezen we over Puderoygen in de beschrijving van de abdij van Berne. Een ooi is een laag gelegen stuk land langs de rivier. Poeder zou kunnen slaan op de zandige grond langs de rivier.

Lees meer over Poederoijen

aalsteeIn 1143 komt de naam Zuilichem voor als Solekeim, later, in 1196 als Sulenchem. Het achtervoegsel –chem of –keim is afgeleid van het woord heem, Zuilichem zou dan de woonplaats geweest moeten zijn van een zekere persoon of stam Sole, of Sulen. Uit bodemonderzoek is vast komen te staan dat Zuilicehm reeds in de negende eeuw bewoond was.

Lees meer over Zuilichem

next
prev
A+ A A-

De zevende van 13 kinderen

aalstwww 

Het boek ‘De zevende van 13 kinderen’ is een familiebiografie die begint in de Bommelerwaard, waar de voorouders van de schrijfster Hendrika van der Maas vandaan komen.

Het boek beschrijft het leven met water en hoe men in Aalst twee eeuwen geleden woonde, werkte en geloofde. Als gevolg van de slechte sociale en economische omstandigheden verliet de familie Den Hollander, van moederskant, het platteland van Aalst en vestigde zich in het westen van het land in meer stedelijk gebied. Ook de ouders van de schrijfster verlieten de Bommelerwaard. De familie Van der Maas, van vaderskant, bleef in Aalst en Nieuwaal wonen en maakte daar de ontwikkeling door naar de moderne tijd.

De familieleden, die naar het westen van het land trokken, waren in Aalst werkzaam geweest in de steenfabriek De Rietschoof. Daarom was het niet vreemd dat zij zich in Koudekerk aan den Rijn vestigden, waar ook veel steen- en dakpannenfabrieken waren.

In 1931 werd daar de schrijfster als zevende dochter geboren. Toen zij naar de lagere school ging, verhuisde de familie naar Leiden, waar de vader een groentezaak begon en waar ook werk in de huishouding te vinden was voor de oudste dochters. Het is interessant te lezen hoe de tradities en gewoonten van het platteland van invloed bleven op het dagelijkse leven in de stad. De saamhorigheid was groot. Ondanks de afstand van ruim 100 kilometer, bleven de families in Leiden en Aalst/Nieuwaal met elkaar verbonden. Een voorbeeld hiervan wordt uitvoerig in het boek beschreven en speelde zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de familie van der Maas onderdak bood aan de familie Drievoet uit Zaltbommel. In 2009 zijn postuum twee Yad Vashem onderscheiding uitgereikt.

Het boek bevat veel beschrijvingen, portretfoto’s, foto’s van originele documenten, stambomen en anekdotes, bijvoorbeeld over de destijds oudste tweeling in Nederland Hendrik en Johannes van Ooijen. De schrijfster, die eind 2019 op 88-jarige leeftijd overleed, heeft tot het laatst aan het boek gewerkt.Door haar herinneringen op schrift te stellen wilde zij een tijdsbeeld overdragen aan volgende generaties.

Het boek is te bestellen via het mailadres van de Stichting:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Prijs: € 25,00 exclusief verzendkosten

 


 

 

© Stichting de Vier Heerlijkheden | Realisatie: @Lucinde
Wij gebruiken cookies om onze site optimaal te laten werken.