Op 5 mei 2022 vierde Zuilichem bevrijdingsdag. Adri Timmerman maakte hier een filmopname van.
Zaterdag 19 november 2022 zijn 2 herinneringsborden onthuld: één aan de Verdrietweg in Brakel / Poederoijen en één bij Wellseind. Het bord in Wellseind gaat over een geallieerde Bommenwerper die werd neergeschoten door de duitsers. Het vliegtuig stortte neer bij het gehucht Bern. Bij de crash kwamen de bommen tot ontploffing. Alle bemanningsleden kwamen om. Zij brachten het ultieme offer voor onze vrijheid.
Adri Timmerman filmde de onthulling van de borden.
ENGELSE JAGERS GECRASHT IN DE MAAS BIJ DE POEDEROIJENSE HOEK
(info Wiebe B. de Ringh)
Alexander Butchart Campbell was op 24 december 1944 s’ middags om 13.15 uur samen met vier andere collega’s in Hawker Typhoon Mk 1b’s opgestegen vanaf vliegveld Antwerpen / Deurne (B) voor een bewapende verkenningsmissie met als doel Utrecht. Om ca. 14.50 uur ontdekten ze op de terugtocht een Duits militair transport op de Maasdijk ter hoogte van de Poederoijense Hoek. Deze bevoorradingscolonne, bestaande uit motor- en paardentractie, bewoog zich richting het westen over de brug bij de Wilhelminasluis nabij Andel het Land van Altena in.
In die tijd lag het front in het stroomgebied van de Bergse Maas langs de Bommelerwaard en het Land van Altena. De bevoorrading van de Duitse troepen aldaar was in volle gang. Omdat Campbell en zijn collega’s een “bewapende” verkenningstocht uitvoerden voelden zij zich genoodzaakt dit transport aan te vallen ondanks de zware verdediging van het sluiscomplex door Duitse FLAK (Flug Abwehr Kanone).
Er ontspon zich een kortstondig vuurgevecht tussen het Duitse luchtafweergeschut en de Engelse jagers. Tijdens dit gevecht vond Alexander Campbell de dood. Zijn toestel, vermoedelijk getroffen door een Duitse granaat, stortte al tollend ten noorden van de Poederoijense Hoek in de Afgedamde Maas neer. Daarmee was zijn strijd gestreden. In 1948, tijdens de berging van zijn vliegtuig, zijn de lichamelijke resten van Alexander Campbell geborgen en overgebracht naar de Britse gravendienst “RAF MREU – missing research & enquiries unit” gestationeerd in Brussel (B) waar ze werden onderzocht, geïdentificeerd en op de dichtstbijzijnde oorlogsbegraafplaats de CWGC plot te Heverlee België, begraven. Zijn grafnummer aldaar is 6 c 19. Op zijn grafsteen staat de tekstregel uit psalm 121 te lezen: “I to the hills lift mine eyes”.
Op 19 november 2022 is ook een herinneringsbord geplaatst voor Alexander Buchart Campbell ten Noorden van de Afsluitdijk aan de Poederoijense Hoek.
Op de Nederlandse veteranendag (klik op dit woord om de film te bekijken) 25 juni 2022 werd een bord onthuld vanwege de crashlanding van Marinus Aart Rackwitz aan de Meidam bij Brakel op 17 april 1945. (foto 1 foto 2 foto 3
"Commenwealth War Graves"
In de nacht van 26 op 27 april 1943 om kwart over drie werd een Engelse Wellington-bommenwerper neergeschoten en kwam in het Munnikkenland neer. De vijf overleden bemanningsleden werden op 30 april, 's middags om drie uur, op de begraafplaats bij de Nederlands Hervormde kerk begraven. Hierbij zou ook een afvaardiging van de Duitse Weermacht aanwezig zijn maar op het laatst kwam er bericht dat die waren verhinderd. De kisten werden door een zestal leden van de Luchtbeschermingsdienst van Poederoijen naar een gemeenschappelijk graf gedragen .
Ds. J. van de Haar las Ps. 90 voor, hield een korte meditatie hierover en sloot af met gebed. Tenslotte bedankte burgemeester Pos de vele aanwezigen. Op de graven werden vijf houten kruizen geplaatst met daarop de twee bekende namen en op de andere drie "Unbekannter Eng. Flieger. Later zijn de onbekende bemanningsleden alsnog geïdentificeerd. De vijf vliegeniers zijn: George Frederick Fletser, 29 jaar, Pilot, Ernest George Francis, 27 jaar, Eric Thomas Dunn Hardee, Air Bomber. James Alfred Hawkins, Air Gunner en Frank Theodore Pratt, 28 jaar, W. Op/Air, Gunner.
Langs de Kaveling in het Munnikenland is inmiddels een herdenkingsbord geplaatst ( foto 1 foto 2 foto 3 foto 4 )
Op 5 mei 2022 onthulde Piet Stoel in Zuilichem het eerste van de 15 herinneringsborden die geplaatst zullen worden in de Bommelerwaard.
Dit eerste bord staat nu binnendijks tegenover de plek waar buitendijks het vliegtuig in de Breemwaard in 1944 neerstortte.
Meer info over omgekomen vliegeniers in de gemeente Lingewaal vindt u op de site van EVGL Eerbetoon aan vliegeniers gemeente Lingewaal