Stasekijn van Brackel, page bij de burggraaf. (leeftijd: 10 +)

Dit jeugdverhaal begint precies 700 jaar geleden, in 1321 toen het kasteel Brackel door blikseminslag werd getroffen en gedeeltelijk afbrandde. Het verhaal eindigt ruim een jaar later, als Eustachius en zijn zoon weer het kasteel betrekken.

omslag stasekijnIn die tussentijd wordt Eustachius leenheer van de graaf van Gelre, Reinoud II. Hij moet samen met de andere heren uit Aelst, Podarwic en Sulenchem  een plan bedenken om het water uit de waard op de juiste manier af te voeren en hun land te beschermen tegen het hoge water in de Waal en de Maas. Graaf Reinoud komt per boot aan in Aelst en bespreekt dit plan met de vier heren.

Stasekijn is Page bij de burggraaf van Sulenchem. Hij ontdekt al reizend zijn eigen omgeving, gaat met zijn vader naar het klooster in het westen van de waard, brengt een bezoek aan Sautbommel en Herwijnen en hoort tussendoor veel over de historie van de streek uit de tijd van de Bataven, Romeinen en de Vikingen. Aan het Spieker worden cellen gebouwd voor monniken. Peter van Arckel uit Utrecht, een goede bekende van de familie Van Brackel.

Samen met zijn vriend Oedin gaat Stasekijn op onderzoek uit in de pas ontdekte kelder van het kasteel en doet dan een interessante ontdekking. Hij vertelt niet alles aan zijn vader maar kan uiteindelijk niet zonder zijn hulp.

In de strenge winter die hierna volgt beleeft Stasekijn met zijn vriend Oedin nog een spannend avontuur. In het verhaal komt naar voren dat de heren in de streek niet alleen hun gebied moeten verdedigen tegen andere machtshebbers buiten de regio maar ook goede bestuurders moeten zijn om de waard te beschermen tegen het water.

In het najaar van 2022 verchijnt deel 2:Stasekijn van Brackel, schildknaap in Gorinchem.

Deel 1 is te bestellen via het mailadres van de Stichting:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

prijs: pocketuitgave  € 10.--

prijs: hardcover € 14,--

Buiten de dorpen Brakel, Aalst, Poederoijen en Zuilichem wordt €4,60 verzendkosten berekend.